Jazz At Home
Jazzfestival 'Mechelen (08-19-2019) reporter & photo credits: Freddie info organisatie: Jazz at Home info bands: West - Scotch, No Soda - Lucifer Mo'Blues info locaties: Den Breckpot - Galerie M © Rootsville 2019 |
---|
Naar jaarlijkse tradtite en dit reeds voor de 15de keer trekken we met een legertje fotografen richting Mechelen voor het jazzevent "Jazz At Home". Een initiatief van de "Jazzzolder" waarbij talrijke inwoners van deze stad hun woonst en/of zaak openstellen voor een aangename jazznamiddag. Uiteraard kan niet iedere fotograaf op elke locatie aanwezig zijn en dus kwam er een selectie tot stand onder het waakzaam oog van onze "opperfotograaf" Winus aka Jassepoes. De fotografen van corveé zijn naast mezelf ook nog Johan Vanockelen, Rudy Verrijt, Eric Kesenne, Stef Boey, Eric Van Eycken, Annie Boedt, Hugo Lefevre en natuurlijk ook de Winus. Daar er dit jaar wel een paar blues gerelateerde bands present tekenden was mijn keuze al snel gemaakt. Iedere kiekjesmaker heeft de taak drie set per locatie vol te maken en niet zelden zijn vele van deze plaatsen op voorhand uitverkocht, wat getuigt van het nog steeds stijgende succes van deze formule om zo Jazz en aanverwante genres dichter bij het volk te brengen. Ieder jaar is er ook een gemeenschappelijk thema en dit jaar is dat "Black & White".
Dit jaar met 5 dagen van jazz in Mechelen en met zondag deelname van groepen als "Alain Pierre en Etienne Plumer", het "Anne Wolf en Theo de Jong Duo", "Anthony Claeys 4Tet", "Blue Bop Quintet", "Choro Malin", "Chris Joris Quartet", "Chronophone", "Cinema Paradiso", "Frank Vaganée Trio", "Groppe & Martin", "Jazz-a-Leo Quartet", "Kenturah's Kithen", "Kristen Cormwell Trio", "Lucifer Mo'Blues", Muriel D'Ailleurs 4Tet", "Pierre Anckaert Quartet", "Roeland Celis Trio", "Scotch, No Soda", "Sea Shark Minor", "Stefan Bracaval Qu4rtet", "The Cream Colored Ponies", "The Spielbergs", "Tumla", "Van Gorp-Van Deum", "Vincent Thekal Trio" en "West". De dagen voordien kon de jazzliefhebber ook reeds aan zijn trekken komen met op donderdag het "Piet Verbist Trio", vrijdag waren er met het "Baz Trio" de winnaars van de jaarlijkse "Jazz Contest" en ook "The Basily Gipsy Band". Op zaterdag kon je zelfs in de stadsbrouwerij brouwerij "Het Anker" niet enkel terecht voor een "Carolus" of een "Maneblusser" maar ook voor een jazzavond met "Jumien Tassin Trio" en het John Snauwaert Quintet feat. Lady Linn.
Monumentendag zowel groot als klein.
Slenterend richting eerste editie trok ik doorheen de stad ook genietend van de "Monumentendag" op deze zonnige zondsanamiddag. Voor mijn eerste locatie van de namiddag trok ik richting "Den Breckpot" aan de Korenmarkt. Hier ontmoet ik de formatie "West" die ons zullen vergasten op een mix van jazz, blues en gospel. "Den Breckpot" is een gebouw dat zijn oorsprong reeds kent in de 14de eeuw. Vroeger ook bekend onder de naam "Den Drake" maar sinds 1943 was het de familie Breckpot die hier in dit pand zijn intrek nam. Het is de familie Gybels die sinds 2007 de eigenaars zijn van dit historisch pand. Boven in de gildezaal waar het concert kwam plaats te vinden kon je nog genieten van de authentieke kasten "Louis VX" uit het verleden.
Gildezaal de "Jonge Kruisboog "in "De Breckpot" Mechelen
Vandaag de dag kan je hier in een authentieke wijnkelder heerlijke wijnen en Mechelse bieren degusteren onder vakkundige begeleiding van een ervaren sommelier. De drie sets van "West" gaan evenwel door op de eerste verdieping in de sfeervolle gerenoveerde gildezaal de "Jonge Kruisboog" waar ongetwijfeld ook een lekker glaasje wijn, een fris sapje of het Mechels stadsbier "Maneblusser" van brouwerij "Het Anker" op ons te wachten staat. Ikzelf leerde deze locatie ook reeds kennen tijdens het openingsconcert van het "Denise King Quartet" in 2017. Ieder jaar wordt er ook weer een wijntje geselecteerd om te worden aangeboden. Dit jaar viel de keuze bij wijnleverancier "Pin'Art" op een "Domaine Blanville-Mutine Revolte", een Cabarnet Sauvignon-Merlot uit 2017.
Gastvrouw "Den Breckpot" met Jan van Moer (West)
"West" bestaat uit Jan Van Moer (trompet, bugel), Jeroen Capens (sax), Koen Geudens (piano), Koen Dupont (elektrische gitaar), Guylain Domas (basgitaar) en Wim Eggermont (drums). Allen nog relatief youngsters waarbij Jan Van Moer de inspiratie voor deze band vond tijdens een trip doorheen Noord-Amerika en Canada.
Openend met "Good Morning Dawn" kon de volle "Gildezaal" al meteen genieten van de stemmige jazz die deze formatie "West" kwam te brengen. Vandaag stonden van deze groep ook saxofonist Jeroen Capens en gitarist Koen Dupont aan de elektrische gitaar extra in de kijker, gewoon omdat ze weer een extra jaartje konden aanvinken op hun levenswandel. Guylain Domas deed zijn elektrische grooves op de basgitaar zelfs akelig dicht aanleunen bij deze van grote broer de staande bas. De conversaties tussen trompettist Jan van Moer en de gitaar van Koen Dupont kwamen flarden van blues te ontstaan. Verder kregen we nog composities als "Scout", "Flow" en "Old Faithful Dreams". Achter de statige vleugel kerkende ik ook nog Koen Geudens, me ook bekend als toetsenist bij de bluesformatie "Tensfield".
Binnen zonder bellen voor "Jazz at Home"
Voor de tweede locatie is het afspraak bij de familie Dirk Ploegaerts- Loonbeek alwaar ik "Scotch, No Soda" aantref. Voor mezelf is bandleider Ilia Scotch geen onbekende. Ze brengen een breed scala van blues 'n boogie met invloeden van Skip James en Hound Dog Taylor maar ook met aandacht voor Louis Armstrong en Mose Allison. De woonst is gelegen aan de Heembeemd en dit karaktervolle pand heeft als eigenschap een heldere akoestiek.
gastheer Dirk met "Scotch, No Soda"
Naast Ilia De Neve aka Ilia Sotch aan zijn vertrouwelijke "black & white keys" bestaat deze "Scotch, No Soda" ook nog uit Kurt De Bruyn (gitaar), Micha Teller (basgitaar, contrabas) en Koen Van Peteghem (drums). Deze "Scotch, No Soda" is tevens de huisband van de jazzclub "Honky Tonk" in Dendermonde. Alvorens met de set aan te vangen heffen we eerst nog het glas op "Jazz At Home" en uiteraard ook op de familie Dirk Ploegaerts-Loonbeek voor hun gastvrijheid. Stiekem kregen die van "Scotch, No Soda" een single malt aangeboden.
Met "12 o'Clock Blues van Aaron Thibeaux Walker aka "T-Bone Walker" kon zeker ook gastheer Dirk zich vinden in dit genre mede ook daar hij als muziekliefhebber de gave bezit om een instrument te bespelen. Van Reverend Davis brachten de heren nog "Cocaine Blues" en dwaalden we zo weg in een sfeer van nostalgie met de traditional "Bill Bailey". Misschien minder bekend bij de doorwinterde jazzliefhebber maar ondanks dit alles zullen ze zeker ook "Me and Bobby McGhee" van Kris Kristofferson herkennen. Nu nog plaats maken voor de rest van de film crew.
met een Yamaha in de living...
Time flies when you're having fun is een statement dat ook hier met deze "Jazz At Home" van toepassing is. Van verveling is er op dit event hoegenaamd geen sprake en zo belanden we reeds voor onze laatste confrontatie in "Galerie M" in de "Kanunnik De Deckerstraat". Alsof het een speling van het lot is werd deze galerij al een paar jaar bezocht door mezelf. Vorig jaar zelfs kwam ik hier nog het duo "Jazz Anchor" te ontmoeten en in 2016 de "Jazz Manouche" vertegenwoordigers "Manoir Du Swing". Vandaag staat hier "Lucifer Mo'Blues" op het programma in een combinatie van blues en folk.
De "K" in galerie "M"
Deze galerij is gelegen in een herenhuis uit 1825 en werd in 2009 volledig gerestaureerd door Jef en Marleen. Deze 'Galerie M' werd genoemd naar de uitbaatster en huisvest diverse actuele kunstuitingen. Uiteraard loopt kunst als een rode draad doorheen dit 400 jaar oude pand. Deze galerij heeft als naam "Galerie M" heeft een ruim aanbod van hedendaagse, moderne schilderijen, glaskunst met de nadruk op constructivisme, etsen, aquarellen, beeldhouwwerken, lithografie, keramiek in symbiose met authentieke etnografische voorwerpen en beelden uit Afrika, Azië en Amerika.
gastvrouw en gastheer "Galerie M" met "Lucifer Mo'Blues"
Ook dit trio zijn geen vreemden voor mij. "Lucifer Mo'Blues" bestaat uit Lucie Dehli (viool, vocals), Fernand Neris (gitaar, dobro, vocals) en Maurice Chefneux (gitaar, vocals). Eerder dit jaar waren ze nog te gast in de "Blauwe Kater" te Leuven maar omring door lawaaierige studenten was het quasi onmogelijk om van hun aangename blues standards te genieten. Hier zal het andere koek zijn en staat het beluisteren van deze "Lucifer Mo'Blues" in het teken van respect.
De bandnaam is een samenraapsel van de namen van de drie muzikanten zoals gitarist Maurice zijn alias Mo'Rice is. Lucie Dehli leerde ik enkele jaren geleden kennen tijdens de "Nuit du Blues de Charleroi" toen ze er met haar formatie "Lucie in the Sky" kwam aan te treden, maar was voorheen hier op "Jazz At Home" ook al te gast met een swingformatie. Een klok van een stem om "u" tegen te zeggen. Fernand Neris met hem gaat de kennis nog veel verder terug in de tijd met allereerst zijn periode met "The Hoodoogang" en later ook als solo vertolker van Delta blues.
De benadering van blues en folk van deze "Lucifer Mo'Blues" bestaat uit een akoestische en eigentijdse beleving van deze muziek. Met nummers als "No Mercy In This Land" en het heerlijke countrybluesje "Sitting On Top of The World" is de kennismaking hier met de "Maneblussers" zeer intens te noemen. De bewegende voetjes spraken boekdelen. De close harmony tussen Lucie en Fernand is zeer aangenaam maar bij het beluisteren van het door Lucie gebrachte donkere "Sun in my Eyes" is een kiekebisj moment geen loos begrip. Real blues kregen we met nummers als Reed's "Baby What You Want me To Do" en ook met "Down In Mississippi" was het gewoon genieten. "Lucifer Mo' Blues", een verademing wanneer het akoestische blues betreft.
cheers!
Deze 15de editie van "Jazz At Home" zit dan zo weer aan zijn einde en is het weeral uitkijken naar volgend jaar. Voor de staf en alle vrije medewerkers is er samen met de muzikanten nog een samenkomst in de party tent aan "Het Anker". Dit voor een gezellige babbel met "een" hapje en een drankje. CU!
"Jazz at Home" impressie